För att hitta i kaliberdjungeln så finns det vissa grundläggande saker och tänka på:
- vad ska man ha vapnet till: Svaret kan vara många som jakt, långhållsskytte eller precisions skytte på 100m med mera.
- Är man ute efter att lösa allt med samma gevär eller kan man tänka sig ha flera vapen där man antingen flyttar optiken eller kanske byter pipa för olika scenarion.
- Handladdar man eller måste man förlita sig på fabriksammo.
- Har man en oändlig ekonomi och skiter i kostnaden eller behöver man en kaliber man faktiskt har råd att skjuta med
- Tänker man skjuta fältskytte eller andra tävlingar där fältskyttereglerna rörande kaliber gäller.
svaret är då baserat på ovan frågor en total djungel och jag tar här upp tre scenarion varför dom är bra eller dåliga:
1. nybörjarskytten som köpt eller tänker köpa en Remington 700 eller tikka T3 i 308 för att jaga med och dessutom i samma veva råkade titta in på nåt långhållsforum och insett att alla säger att detta är skit:
Då skulle jag säg att man skulle bortse från denna kritik mot kalibern och börja skjuta med den. Jag skulle också snarast säga att man skulle börja med handladdning för det betalar sig väldigt fort för nästan allt skytte i synnerhet jaktammunition som nästan betalat laddutrustningen med några askar. Då kan man ladda sina egna jaktammo och kanske till och med tävla med sin jaktladdning och få lära känna den ordentligt men man kan också få till en laddning baserat på det egna vapnets precision. Handladdning är inte speciellt svårt och tar man hjälp av en vän eller går en kurs i handladdning så kan man snart göra detta.
308w är en variant av 30-06 som introducerades för att minska vikten/storleken på patronen vilket också innebär att den har för lite hylsvolym för standardkulorna vilket i sin tur ger en låg utgångshastighet jämfört med prestanda på kulan. Den är dock väldigt skonsam för pipan på grund av detta faktum vilket innebär att man kan skjuta runt 8000-10000skott genom en pipa med bibehållen precision.
exempel på laddningar kan vara:
Tävlingsladdning för okända avstånd och lagom med vind:
155grain scenar laddad för en hastighet runt 800-850 beroende på piplängd
pris 20sek fabriks
pris handladdad (kula 3,30 , Tändhatt 0,4, Hylsa gratis/1kr, Krut 2,50) = 6,20sek
Tävlings Laddning för Kända avstånd och “ordentlig vind”
185grain scenar laddad för en hastighet runt 750m/s
Pris 20 sek fabriks
pris handladdad (kula 3,30 , Tändhatt 0,4, Hylsa gratis/1kr, Krut 2,50) = 6,20sek
Långhållsprestandan för denna kaliber ger då att i jämförelse med andra bättre kalibrar att man måste vara en mycket bättre skytt i stort sett allt utom den inbygga precisionen som är mycket bra i en 308. Rekylen är betydligt högre eftersom man kastar iväg en tyngre kula med mer krut (krut väger också) vilket också ger påfrestningar på vapnet. Vindtåligheten är sämre då BC på kulorna är lägre i de vikter som är aktuella för en 308. Samt att kastparabeln har gett den namnet potatiskastare vilket gör avståndsbedömningar extremt viktiga.
Slutsats: börja handladda snarast och lär dig grunderna för skytte och skjutteknik med vapnet som ett litet handikapp och indikator på vad du gör fel. När du sen skjutit (och kanske inte vunnit) några 1000skott så kan du antingen skaffa ett vapen till eller byta kaliber till nåt mer lämpligare för just långhållsskytte. (Det går i vissa fall inte att byta pipa i en 308 till 6.5×55 beroende på magasinet)
2. Skytten som vill ha något enkelt i huvudsak för långhållsskytte och inte tänker jaga buffel och inte heller orkar börja handladda initiellt
Denna är ju ganska enkel vilket forumen också ger sken av. “Köp en Sauer och skjut 6.5×55”. Och ja det kan nog anses vara en av de enklaste vägarna att gå för att det är det en stor skara fältskyttar gjort i 100år. Det är prisvärt, det är effektivt med nya uppfinningar till dessa vapen som från början var tänkta att ha diopter.
6.5×55 är en ganska väl avpassad hylsa dock aningens för stor hylsvolym jämfört med kalibern vilket gör att den bränner lite onödigt mycket krut men rätt handladdad kan den göra underverk hastighetsmässigt. Den finns också än så länge till ett bra pris fabriksladdad hos Norma. Den inbygga precisionen är inte den bästa i familjen men man kan i diverse forum sen träffbilder som torde vara omöjliga med en 6.5×55 men det kanske talar om vad skytten klarar inte vad kalibern klarar. Man får också skilja på precision och effektivitet där precision uppnås i till exempel en 6ppc varför bänkskyttar skjuter den istället för 6.5×55 och effektivitet som tar med yttre omständigheter som vind. En 6ppc är fortfarande överlägsen en 6.5×55 i precision men på 1000m i stark vind så kommer 6.5×55 träffa bättre.
Pris: norma DL fält 9sek och handladdad aningen mindre
Pris Lapua scenar 11.50sek
Slutsats: Detta val är självklart ett av de bättre men i sökandet på Holy grail så kan man alltid tro att det går att förbättra vilket dock är svårt. Men nog är det väl tråkigt att gå i nån annans slitna skor även om dom är väl ingångna och funkar perfekt.
3. Skytten som läst alla forum och vet vad den vill ha och vad som kanske är lite roligare än standard. Har kanske dessutom tänkt lägga en högre slant på sitt vapen eller kanske både två och tre specialiserade vapen:
Då kommer man tillbaka till frågorna ovan där den första är om man ska tävla i fältskytte där oftast kaliber begränsningen som motsvarar 6.5×55 DL fält är max tillåtna (denna begränsning är satt för att man inte ska behöva lysa av terrängen utan man satt en gräns här). Det innebär att den exotiska kaliber man väljer bör motsvara denna. Om man sen avgör att man inte ska skjuta på annat än plåt och pappa med vapnet så är kulvikt och anslags energi inte en viktigt faktor så kan man väl säga att kulor i kalibrarna 6 till 7mm är lämpliga. Båda slår hål i papper och ger oftast utslag även på tunga plåtar på långa håll. 105grain 6mm kulor kan vara svåra att se/höra på stationär plåt på längre avstånd men det är oftast ingen problem med hängande plåt.
Nästa fråga är ekonomin: ska man ladda själv samt även bygga vapnet själv så kan det bli dyrt med både exotiska hylsor, dyra pipor och delar men det är både roligt att hålla på men risken är att man drabbas av byggarsjukan (vilket inte är fel) och inte kommer ut på banan för bössan ligger alltid i väntan på nya delar.
Och sista frågan är om man försöker hitta en kompromiss som har allt och där får man nog hänvisa till kategori 1 eller 2. I denna kategori bygger man nog ett väldigt specialiserat vapen precis avpassat till skyttediciplinen.
Så man kommer då fram till en kaliber i så kallad kort låda i 6 eller 6.5 med en hylslängd mellan 47-51mm vilket innefattar 6.5×47, 6.5 creedmore, 260rem och alla liknande eller 6xc, 243rem eller nån wildcat som liknar dessa. Det är bara fantasin och plånboken som avgör.
Om man inte ska tävla i fältskytte eller tävlingar med begränsningar så finns även 30 och 338 kalibrarna men då blir det oftast dyrt att skjuta men har man pengarna så har man . Statistiken säger dock att det skjuts väldigt lite 338lapua magnum jämfört med övriga och även dom som har pengar låter sina 338 stå i skåpet men det är ju kul att ha en. Som enda bössa är det förkastligt i mina ögon. Men en väl avpassad 30 som till exempel 300Norma magnum är en mycket potent kaliber för skytte på riktigt långt håll.
Slutsats: Här kan man hitta på precis vad som helst och bygga vad som helst till den disciplin man ska skjuta. Varning för risken att bössan blir stående för ammon är alldeles för svår/dyr att få tag på.