Det finns massor med olika varianter som man kan använda inom kikarfältskytte. Inom diopterskyttet så finns fastställda vapen enligt regelboken.
Vad ska man välja?
Man ska välja ett vapen som passar både i prisklass och ergonomi. Man kan välja allt från begagnade gevär m/96 till Väldigt avancerade moderna vapen för massor med pengar. I slutändan så handlar det dock om skjutskicklighet och möjlighet att bedöma avstånd och vind. Det är också bra om man kan fylla på 6patroner i magasinet som kan vara både fast och löstagbart.
Man kan även köpa något enklare vapen och sedan bygga om det till det passar.
Vilket som är effektivast är inte avgjort än….
Exempel på lämpliga vapen:
Sauer 200 STR, Tikka T3 , Remington 700 med flera
Dessa vapen fungerar mer eller mindre direkt utan åtgärd. Eftersom varianterna är många så får man avgöra vad som fungerar.
Sauer 200 STR som bra början på ett bygge för kikarklass
Kaliber
Fältskytte har traditionellt skjutits med 6.5×55 och det finns en bra anledning till detta dels för att det var den patron som försvaret hade i sina vapen och dels för att den i särklass är den bästa för just fältskytte. Det finns dock ett antal patroner som också lämpar sig för fältskytte. Man får dock tänka sig för att kalibern ska vara godkänd på tävlingar och då brukar D-max(gå kurs i långhållsskytte för att förstå vad d-max är) vara satt till samma som 6.5×55.
Detta innebär att många ultimata långhållskalibrar inte är så lämpliga som ens första vapen. En annan aspekt är att 6.5×55 är väldigt billig att skjuta då till exempel Normas Diamondline patroner kostar runt 9kronor. Det går att skjuta med i stort sett vilken kaliber som helst bara man klarar avståndsbedömning och vind. Vi har också en fördel när det gäller skytte mot papptavlor. Anslagsenergin som behövs för att slå hål i tavlan är i stor sett obefintlig, så att ladda på med tunga kulor i hög hastighet är onödigt.
exempel på lämpliga kalibrar (6mm-6.5mm är en optimal kuldiameter för detta skytte) 6.5×55, 6xc, 308w och många fler
Den bästa kalibern är den man faktiskt är ute och tävlar med( en 308w är bättre ger mer poäng än en 6.5×55 i skåpet)
Ett bra tips är att välja en kaliber man har råd att träna med
Optik
När det gäller optik så finns det massor med olika varianter i olika prisklasser. Ett klart önskemål är att man har ett riktmedel som man kan använda för att mäta avstånd med.
Detta riktmedel kan se ut som en julgran men det är inte så farligt när man har använt det en stund. Det kan användas att mät vinklar och med formler kan man sedan räkna ut avstånd.
Det finns två varianter på vinkelmått som kan användas MILradianer och Vinkelminuter (Mil och MOA)
Mest lämpligt att räkna på för oss som har centimeter som standard enhet är MIL men med tabeller funkar det lika bra med MOA.
Man ska dock se till att ha antingen MIL eller MOA och inte blanda riktmedlet och inställningsrattarna då det blir onödigt mycket omvandling.
Medförstorande eller inte är för fältskyttet inte speciellt viktigt då man varken skjuter rörliga mål eller behöver mäta på väldigt korta avstånd. Man kan helt enkelt mäta på den förstoring som är avsedd att mäta på i siktet.
Förstoringsgrad är helt upp till vad man föredrar. Det funkar med allt från 0x till 50x men mest lämpligt är kanske en variable kikare på 6-24 eller liknande.
exempel på lämpliga sikten
Vortex viper 6-24PST
Övrig utrustning
Benstöd
Målkikare
Mildotmaster
ballistiktabell
Vindmätare
Kompass
säkerhetsflagga